ÇEŞİTLERİMİZ

“Harman Gıda’da Bulabileceğiniz Zengin Ürün Çeşitleri”

Harman Gıda, doğal, lezzetli ve sağlıklı baharatlar sunarak sofralarımıza çeşitli yemeklerde kullanabileceğimiz ambalajlı ürünler sunar. Karabiber, kekik, nane, kimyon, kırmızı biber, toz zencefil, toz tarçın, toz köri, taze adaçayı ve defne yaprağı gibi ürünler, hünerli eller tarafından kolayca çeşitli yemeklere dönüştürülebilir ve sağlıklı beslenmek için önemli bir yere sahiptir. Harman Gıda, baharatlarının kalitesi ve güvenilirliği konusunda büyük bir özen gösterir ve müşterilerine en iyi baharatları sunmayı hedefler. Bu sayede, mutfaklarımızda lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlamak için gerekli olan doğal ve kaliteli baharatları güvenle temin edebiliriz.

Baharat Çeşitleri

Kırmızı Pul biber, acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesiyle elde edilir. Bu pul biber, birçok yemekte kullanılan bir baharattır. Et yemeklerinde, bazı soslarda, peynirlerde, mantar sotelerinde, kebaplarda, salatalarda, mantıda, çerkez tavuğunda, Macarların milli yemeği “gulaş”ta, çorbada, etli yemeklerde ve bazı soslarda kullanılır. İtalyanların “spagetti” yemeğine konan domatesli sosuna da eklenir. Ayrıca, salatalarda, turşularda ve toz halinde de bol miktarda değerlendirilir.

Tatlı kırmızı biber, çok kullanılan ve önemli bir baharattır. Başta renk özelliği nedeniyle tercih edilir. Ayrıca gıda sanayinde de doğal renk katkıları arasında yer alır. Mutfakta, şekerli ürünler dışında hemen her türlü yemekte, özellikle kırmızı rengin istendiği özel etnik yemeklerde sıklıkla kullanılır.

Bu baharat, yumurta, peynir, deniz ürünleri, sebzeler, tavuk, çeşitli soslar, et, çorba, turşu, pilav, çoban salatası, sebzeli tahıllar ve benzeri yemeklere lezzet ve tat verir.

Kekiğin eklendiği her yemekle uyum sağlama özelliği vardır. En iyi eşlikçileri sarımsak ve zeytinyağıdır. Ayrıca balık ve deniz ürünleriyle de mükemmel bir uyum sağlar. Dana, kuzu ve tavuk eti için vazgeçilmez bir baharattır. Yahni ve güveç gibi yemeklere eklenerek lezzet bütünlüğü sağlar. Ayrıca soslar için de önemli bir bileşendir. Kavrulmuş sebze yemeklerine de lezzet katar.

Romalı doğa bilimci Pliny, kimyonu en iyi lezzetlendirici olarak tanıtmıştır. Kimyon, kuvvetli ve değişik tadıyla bilinir ve genellikle lezzetlendirici olarak kullanılır. Romalılar, kimyonu biber yerine kullanır ve karışım haline getirerek ekmek üzerine sürerlerdi.

Kimyonun dünyada en çok kullanıldığı yerler pilav ve fasülye yemekleridir. Ayrıca doğu tipi baharat karışımlarında da önemli bir bileşendir. Romalılardan beri baharat olarak kullanılan kimyon, Arap, Türk, İran, Hint ve Meksika mutfaklarının tipik baharatlarından biridir. Et, sebze, yumurta, peynir, sos, turşu, ekmek, salata sosu, pilav ve baharat karışımlarında sıkça kullanılır.

Susam tohumları ve tohumlardan elde edilen yağ kullanılır. Simit ve pastaların üzerine serpilir. Susam ezilerek tahin elde edilir.

Hindistan cevizi, öğütülmüş veya rendelenmiş olarak unlu ve şekerli ürünlerde, pastalarda, pudinglerde ve tatlılarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Çörek otu, mutfakta tüm olarak kullanılarak unlu ürünlere lezzet ve süsleme sağlamak için kullanılır. Türkiye’de özellikle fırın ürünleri dışında bazı peynir çeşitlerinde (örneğin çökelek, tulum peyniri gibi) çörek otu tüm olarak kullanılır. Çörek otunun benzersiz aroma ve çıtırlık katmasıyla, unlu ürünlere ve peynirlerde lezzet artışı sağlanır.

Zencefil, öğütülmüş halde mutfakta geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bisküvi, çörek, puding, pilav, barbekü sosu, dolma, dondurma, turta, makarna, peynir, meyve tatlıları, kek, kurabiye, turşu, kızarmış tavuk, baharat karışımları, et, balık, marinatlar, et sosları ve meyve salatası gibi birçok yiyecekte kullanılır. Ayrıca toz halinde zencefil, süt, salep, sütlaç ve muhallebi gibi yiyeceklerin üzerinde kullanılarak tat ve aroma katmaktadır. Zencefil, hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılarak lezzetini artırır ve karakteristik baharatlı tadıyla öne çıkar.

Türkiye’de nane, yaygın bir şekilde kullanılan bir baharattır. Özellikle çorba çeşitleri, sebze yemekleri, yoğurtlu ürünler, soslar, salatalar ve şerbetler gibi birçok yemekte kullanılır. Ayrıca, nane çayı da Türkiye’de önemli bir yer tutar ve sıkça tüketilir. Nane çayı, ferahlatıcı özellikleriyle bilinir ve sıcak veya soğuk olarak keyifle içilebilir.

Kajun baharat karışımı, Dünya Lezzetleri serisinin en bilinen çeşitlerinden biridir. Bu baharat karışımının anavatanı Amerika’dır. Kajun baharat karışımı, özellikle kırmızı biber, kekik ve yenibahar gibi tatların baskın olduğu bir karışımdır. Genellikle patates kızartmaları ve kızarmış tavuk gibi yiyeceklerde kullanılır ve patates çeşnisi olarak da bilinir.

Türk mutfağında sıkça kullanılan önemli baharatlardan biri olan pul biber, mutfakta genellikle şekerli ürünler dışında hemen her türlü yemekte tercih edilir. Özellikle kırmızı renkli yemeklerde sıkça kullanılan pul biber, lahmacun, çiğ köfte, içli köfte, çeşitli sebze yemekleri, tavuk, çeşitli soslar, et ve çorba gibi yemeklere eşsiz bir lezzet ve hafif acı tat katar.

Baharat olarak, özellikle Ortadoğu’da tanınan ve yaygın olarak kullanılan sumak, aroma ve lezzetin yanı sıra yemeklere karakteristik bir renk ve kişilik katma özelliğine sahiptir. Öğütülmüş veya sulu ekstrak (sumak ekşisi) formunda birçok yerel ve etnik yemekte kullanılır. Türkiye’de özellikle salatalar, piyazlar, et ve sebze yemekleri, çeşitli yöresel gıdalar gibi birçok yemekte sumak kullanımı yaygındır.

Köri, birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen bir baharat çeşididir. Köri baharat karışımında genellikle kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunur. Köriyi yoğurt, limon suyu ve sarımsakla karıştırarak sos olarak kullanabilir ve bu sosu kırmızı et veya tavuk yemeklerinin üzerine ekleyebilirsiniz.

Sumak, her türlü ekmek, sandviç, kuru pasta, kek, kurabiye gibi unlu mamullerin üzerinde kullanılan ve yöresel olarak hamurun içine katılan bir baharattır. Ayrıca “Curry” (köri) adlı baharat karışımında da yer alır. Sumak çeşitli pidelere, ekmeklere, keklere veya salatalara ekilebilir.

Fesleğen, hem taze hem de kurutulmuş olarak kullanılan bir baharattır. Yemeklerin pişirilerek veya çiğ olarak tüketildiği birçok yemekte yaygın olarak kullanılır. Fesleğenin kendisi pişirildiğinde hızla aromasını kaybettiği için genellikle yemeklere son anda eklenir. Aynı zamanda süs bitkisi olarak da kullanılır ve fesleğen kokusu sivrisinek ve tahtakurusu gibi böcekleri uzaklaştırmada etkilidir. Fesleğen ayrıca esans yapımında da kullanılır. Baharat olarak çorbalar ve salatalarda aroma ve lezzet katmak için tercih edilir.

Biberiye mutfakta et, sebze, omlet, çorba, sos ve salatalar gibi hemen hemen her türlü yiyecekte severek tüketilen bir baharattır. Ayrıca gıda sanayinde baharat ve yan ürünlerinin yanı sıra alkolsüz içecekler, çeşni ürünleri, etler, şekerleme, dondurma ve fırın ürünlerinde kullanılır. Son zamanlarda sentetik alternatifler kadar etkili biberiye antioksidanları üretilmekte ve değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra parfümeri, kozmetik ve eczacılık alanlarında da kullanımı bulunmaktadır.

Limon tuzu, yemeklerde, salatalarda, turşu, zeytin ve reçellerde tat verici olarak kullanılan bir bileşendir.

Pasta, kek, kurabiye, dondurma ve benzeri tatlı çeşitlerinde süsleme amacıyla kullanılan bir bileşendir. Şekerli bir tada sahiptir ve herhangi bir işlem gerektirmeden doğrudan paketten çıkar çıkmaz kullanılabilir.

Baharat, mutfakta ve gıda sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle et ve fırın ürünleri, çeşni ürünleri, sebze, tavuk ve balık çorbaları gibi birçok yemekte kullanılır. Ayrıca sebzeler, alkolsüz içecekler, soslar, zeytinyağlı ve etli dolmalar, turşular, salatalar, yumurtalar ve şekerlemeler gibi birçok gıdada yer alır.

Mersingiller familyasından olan bu bitki, baharat elde etmek için kullanılır. Kokusu tüm bitki üzerinde yayılır ve tadı tarçın, karanfil, karabiber ve hindistan cevizi gibi baharatlara benzer. Özellikle köfte gibi yemeklerde sıklıkla kullanılır.

 

Elma, armut, bal kabağı ve muzla yapılan tatlıların lezzetini artıran önemli bir bileşendir. Ayrıca et yemekleri ve köftelerde de kullanılarak tatları tamamlar. Özellikle fırında pişirilen kuzu budunun marinasyonunda ete harika bir aroma katar. Karnabahar ve havuçla hazırlanan yemeklere de mükemmel bir şekilde uyum sağlar. Ve tabii ki, çikolatalı tariflerde olmazsa olmazdır! Ayrıca sahlep yapımında da vazgeçilmezdir.

Pek çok alanda kullanımı bulunan dolmalık fıstık, tohumlarının yüksek besin değeriyle dikkat çeker. Zeytinyağlı dolmalarda ve un helvasında sıkça kullanılır, harika bir tat sağlar. Genellikle portakal, elma, armut gibi meyvelerle veya sebzelerle birlikte tüketilir. Tatlılarda ve dolmalarda sıkça tercih edilen bir baharattır, bu nedenle dolmalık fıstık olarak da bilinir.

Kuş üzümü, mutfaklarımızda genellikle pilav, zeytinyağlı dolma, komposto, kek, tatlı ve aşure gibi çeşitli yiyeceklerde kullanılmaktadır. Ayrıca, ünlü parfüm markaları Gucci ve Givenchy gibi firmalar da kuş üzümünü parfüm üretiminde kullanmaya başlamışlardır.

Eski dönemlerde imparatorların birbirlerine altın veya gümüş vazolarda hediye ettiği karanfil, günümüzde mutfakta taze veya öğütülmüş olarak birçok farklı yemekte kullanılır. Ekmeğin, kekin, çöreğin, pastanın, turşunun, reçelin, pudingin, şurubun, jambonun, sosisin, hamburgerin, rostonun, kızartılmış etin, köftenin, türlünün, güveçin, pancarın, havucun, kabakın, patatesin, balkabağının ve daha birçok yiyeceğin içinde yer alır. Türkiye’de genellikle unlu ve şekerli ürünlerde, bitki çaylarında ve bazı soslarda kullanılır. Ayrıca, tarçın, karabiber ve küçük hindistan ceviziyle karıştırılarak da kullanılabilir ve tarçınla yapılan karışım, harika bir tatlı baharatı oluşturur.

Karabiber, tatlı kırmızı biber, karanfil, defne yaprağı ve kekik gibi farklı baharatların belirli ölçülerde karıştırılmasıyla elde edilen bir karışımdır. Ana maddesi kişniş olan bu baharat özellikle köfteler ve kebaplarda olmak üzere her türlü kıymalı yemekte kullanılır.

Meyveler olgunlaştıktan sonra toplanarak güneşte kurutulur. Akdeniz, Meksika, Güney Amerika ve Hint mutfağında yaygın olarak kullanılan bu baharat, şekerli ürünler, krema, yumuşak peynir, mantar, zencefilli ekmek, elma tatlısı, bisküvi, kek, kurabiye, çorbalar, salatalar, fasulye, dolma, et, tavuk ve hoşaf gibi birçok yemekte kullanılır. Türkiye’de ise baharat olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, şekerle kaplanmış meyveler “kişniş şekeri” olarak tüketilmektedir.

Tane karabiber, pembe biber, yeşil biber ve beyaz biberin renkli karışımından oluşan bu baharat, renkleri ve lezzetiyle özellikle ızgara et, balık ve sebze yemekleri için idealdir. İçeriğinde herhangi bir katkı, koruyucu, yapay tat veya renklendirici madde bulunmamaktadır. Değirmen aracılığıyla sofranızda kullanabilirsiniz, özellikle salatalar, ızgara sebzeler, balık, tavuk ve et ürünlerinde.

    Bizimle iletişime geçmek için bu formu kullanabilirsiniz. Herhangi bir sorunuz veya öneriniz varsa, lütfen aşağıdaki alanları doldurup bize gönderin. En kısa sürede size geri döneceğiz.

    ADRES

    Yeni Mahalle Toptancılar Çarşısı D Blok No: 4D/8-9 Erenler/SAKARYA

    TELEFON

    +90 0264 242 00 11

    E-POSTA

    bilgi@harmangida.com